Pedagogiskt material

Vill du veta mer om vilket pedagogiskt material som finns att tillgå? Vi erbjuder en rad olika hjälpmedel, både på plats hos oss och i digital form. Missa till exempel inte vår nya digitala skolväska! Läs mer här om vad vi kan erbjuda

Månadens dokument

Vi presenterar varje månad ett nytt dokument ur arkiven. Ibland är det ett skrivet dokument och andra gånger en karta, ritning eller bild. Det kan vara ett dokument som har något särskilt att berätta – eller så är det bara ovanligt vackert. De visas i en monter och på webben.

Månadens dokument

Utställning

Just nu visas en utställning om Ivar Rydebergs historiska kartor. Under åren 1925–1944 satt Ivar Rydeberg på Landsarkivet i Uppsala som på den tiden var beläget i slottet. Där ritade han av ett stort antal äldre kartor. Därefter skapade han bland annat ett antal stora kartor över Uppsala och dess omgivningar. Kartorna innehåller flera tidsskikt, vilket ger en bild av hur platsen utvecklats över tid. Välkommen på en historisk promenad!

Studiebesök, visningar och workshop

Välkommen att boka in ett besök hos oss med din klass, kurs, förening eller annan grupp. Vi erbjuder visningar och workshoppar med exempel ur våra samlingar.

Visningar äger rum dagtid. I övrigt hänvisar vi till våra öppna visningar samt visningarna under Släktforskningens dag och Arkivens dag.

I mån av tid kan vi delvis anpassa visningen eller workshoppen efter era önskemål. Boka i god tid!

Vi har färdiga program för lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

 

Kontakta Kristina Nyberg, 010-476 84 48, kristina.nyberg[snabel-a]riksarkivet.se.

Program Uppsala Arkivcentrum

Riksarkivet i Uppsala bjuder på olika program tillsammans med Institutet för språk och folkminnen (Isof). Se arrangemangskalendern.

Arkivens dag

Arkivens dag firas andra lördagen i november varje år. Arkivens dag 2024 infaller lördagen den 9 november. Riksarkivet i Uppsala kommer att delta i ett samarrangemang med andra arkiv, bibliotek och museer i staden, på Fyriskällan på St Olofsgatan 15 i Uppsala.

Årets tema är: Arbete och fritid.

Mer information kommer senare och finns då i Riksarkivets arrangemangskalender.  

Logotyp för Arkivens Dag 

 

 

Ansvarig för sidan/kontakt 
Kristina Nyberg