Hitta hit

Arkivcentrum Syd finns på Gastelyckan i östra Lund. Kommer du från på E22:an från Malmö eller norrifrån med bil tar du av mellersta avfarten mot Dalby. Första vägen ner till höger från Dalbyvägen är Porfyrvägen. Där hittar du Arkivcentrum Syd längst ner till höger på nummer 20. Stadstrafikens busslinje nr 5 går regelbundet till och från Arkivcentrum (hållplats: Arkivcentrum Syd).

Skånetrafiken

Parkering

Vid Arkivcentrum Syd finns 30 avgiftsfria parkeringsplatser (varav två handikapplatser) för besökare.

Stöd för funktionshindrade

Alla publika utrymmen är anpassade för rörelsehindrade. Hörselslinga finns i hörsalen.

Kapprum och förvaringsboxar

Vi har ett rymligt kapprum med låsbara skåp för väskor och värdesaker.

Läsesal

I våra läsesalar har du tillgång till våra arkivförteckningar i datoriserad form, digitaliserade register samt skannade arkivhandlingar via SVARs digitala forskarsal. Du har också tillgång till Lantmäteriets skannade kartor och akter samt skannade kyrkoarkiv via Arkiv Digital.

Vi har också en egen sal för att ta del av originalhandlingar.

Boka plats

Någon platsbokning behövs ej.

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Vi tar fram arkivhandlingar kontinuerligt. Mellan 12 och 13 är det ingen framtagning och sista beställningarna hämtas kl. 14.15. Du kan också beställa arkivhandlingar innan ditt besök, läs mer om hur det går till här.  

Datorer

Vi har femton datorer i läsesalen samt fyra i referensbiblioteket. Vi har uttag för medhavd laptop samt fritt wifi.

Kopiering

Du har möjlighet att beställa kopior av handlingar till en kostnad av 4 kr/A4-sida. Det går också att kopiera själv med vår kamera utan kostnad. Om du vill fotografera material med egen digitalkamera måste du ha ett fototillstånd vilket du får i expeditionen.

Lunch/Fika

Vi har ett pausrum med kaffe- och varuautomat. Det är också möjligt att värma medhavd mat i mikrovågsugnar. I närområdet finns ett antal restauranger. Fråga gärna efter tips i receptionen.

Bibliotek

Riksarkivet i Lund har ett omfattande referensbibliotek som du har tillgång till på plats.

Jourhavande släktforskare

Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 9.00-12.00 finns jourhavande släktforskare från Skånes släktforskarförbund på plats i läsesalen för att hjälpa dig i din släktforskning.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg