Antal träffar: 11
30 mar 2023 

Riksarkivet återupptar arbetet med Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Efter ett par års uppehåll återupptar nu Riksarkivet arbetet med att fastslå och peka ut rekommenderade utbytesformat för olika informationstyper i form av FGS:er.


28 mar 2023 

Utlån av handlingar till utställning på Archives nationales de France

I veckan öppnar en utställning på franska Riksarkivet i Paris (Archives nationales de France) om den franska kungafamiljens tid i palatset Tuilerierna under perioden 1789-1792. Riksarkivet bidrar med ett antal arkivhandlingar.


23 feb 2023 

Uppdatering av Riksarkivet söktjänst

Riksarkivets söktjänst på sok.riksarkivet.se har uppdaterats med förbättringar och nya funktioner.


23 feb 2023 

Årsredovisning 2022 för Riksarkivet

Riksarkivet lyfter behovet av en ny arkivlagstiftning.


10 feb 2023 

Ny arkivguide om järnvägar

Nu släpper vi en ny arkivguide: Järnvägsarkiven - Riksarkivets teknikhistoriska källor.


08 feb 2023 

Vägledning för utökat bevarande av information vid kris

Riksarkivet har publicerat en vägledning för utökat bevarande vid kris. Där uppmanar Riksarkivet både offentliga och enskilda aktörer att utöka bevarandet av samhällsinformation vid kriser.


03 feb 2023 

Vårens digitala ”Lunchföredrag från Riksarkivet”

Vill du veta mer om den nya samiska arkivportalen, vem som kommer med i Svenskt biografiskt lexikon, arkiv som källa i romanskrivande eller varför Riksarkivet ger ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan? Då kan vårens digitala ”Lunchföredrag från Riksarkivet” vara intressanta för dig. Välkommen!


02 feb 2023 

Samiskt arkivmaterial från hela Europa i webbportalen Nuohtti

I dag öppnar Nuohtti - en portal med 30 000 digitala dokument och fotografier från Sápmi, hämtade från 32 arkiv, bibliotek och museer i Europa.


23 jan 2023 

Suppliker – nytt ämnesområde i Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen har uppdaterats med ett nytt ämnesområde: suppliker. Ett för många okänt men intressant källmaterial som innehåller stora mängder information om grundläggande saker i människors liv, exempelvis försörjning, egendom och konflikter. De är dessutom rika på personuppgifter.


15 jan 2023 

Ämbetsvapen för Marika Markovits, biskop av Linköping

Idag vigs Marika Markovits till biskop i Linköpings stift av ärkebiskop Martin Modéus. Vid en biskopsvigning förväntas varje biskop anta och föra ett heraldiskt vapen. Biskop Marika Markovits vapen har tagits fram av statsheraldikern Davor Zovko.