Information om kakor på riksarkivet.se

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Det innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade kakor (eng. cookies).

Vilka kakor används på riksarkivet.se?

Några kakor på riksarkivet.se är tekniskt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera optimalt. Dessa sparas automatiskt på din dator när du besöker riksarkivet.se. Förutom det har vi även kakor som används för att samla in statistik om hur webbplatsen används. Det gör vi för att kunna förbättra webbplatsen för våra besökare. Du kan välja om du vill spara dessa på din dator.

  • Funktionen "Anpassa sidan" använder en kaka. Den sparas på din dator för att de eventuella anpassningar du gjort ska vara kvar nästa gång du besöker oss.
  • Formulären i sektionen "Beställ uppgifter och kopior" använder kakor för att spara dina kontaktuppgifter, så att du slipper att mata in dessa varje gång du går in.
  • Vi använder även en tillfällig kaka som håller reda på vilken presentationsmall publiceringsverktyget använder. Den försvinner när din webbläsare stängs av och används främst i menyn för att markera rätt menypunkt. Menypunkterna fungerar även utan att kakor används.
  • Statistikverktygen Google Analytics, Hotjar och Siteimprove använder kakor.

Det finns två typer av kakor

Den ena sparas på din dator och används till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter dina önskemål, val och intressen.

Den andra typen kallas sessionkakor och lagras den temporärt i din dators minne under tiden du besöker en webbplats. Sessionkakan försvinner när du stänger din webbläsare. Ingen personlig information såsom till exempel e-post eller namn sparas om dig som besökare i denna typ av kaka.

Stäng av kakor

Om du inte accepterar användandet av kakor kan du stänga av dem via din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång en webbplats försöker sätta en kaka på din dator.

Läs mer om kakor och om lagen (SFS 2003:389) på Riksdagens webbplats.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Tuva Rahmberg