Riksarkivet i Täby 

Framtagning av arkivhandlingar

Framtagning av arkivhandlingar och biblioteksböcker sker kontinuerligt fram till en timme innan stängning, med ett uppehåll för lunch 12.00–13.00.

Beställning av arkivhandlingar

Innan du besöker oss är det bra om du först söker fram det material du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD). Läs mer om hur du skapar användarkonto och gör en förbeställning av arkivmaterial. Vi har en maxgräns på 10 volymer per beställning.

Om handlingarna omfattas av sekretess eller andra villkor kan det ta längre tid att få tillgång till efterfrågat material.

Beställning från biblioteket

Referenslitteratur finns i läsesalen och övrig litteratur på informationstorget och i magasin. Beställning av biblioteksböcker kan ske i förväg eller på plats. Observera att vi inte tillåter hemlån utan endast lån till läsesalen.

För att beställa böcker registrerar man sig som låntagare via "Ny låntagare" Efter att ha fått ett bekräftelsemejl kan man logga in och beställa böcker. Vid första besöket uppvisas legitimation.

Läs mer om biblioteket.

Hitta hit och parkering

Riksarkivet Täby ligger på Mätslingan 17 i Arninge. Hitta Riksarkivet i Täby. Här finns gratis besöksparkering.

Res med SL, reseplanering:

  • Med buss 612, 615 eller 629 till hållplats Måttbandsvägen eller buss 524, hållplats Ritarslingan.
  • Med Roslagsbanan till Arninge station. Därifrån går buss 612 och 615. Annars är det ca 1,5 km promenad till Riksarkivet.
     

Paketleveranser

Försändelser som inte kan skickas på box-adressen skickas till adressen: Mätslingan 17, 187 66 Täby.

Stöd för funktionshindrade

Stöd för funktionshindrade (PDF)

Kapprum och förvaringsboxar

Det finns kapprum, flera besökstoaletter och låsbara skåp.

Sekretess

Innehåller arkivet sekretess eller villkor? Det kan finnas begränsningar i din rätt att ta del av material. Läs mer här.

Avgifter

Om du vill att vi gör kopior av de handlingar du hittar i arkiven tar vi ut en avgift. Vid beställning av kopior av handlingar, fotografier, kartor eller ritningar ska du fylla i en särskild blankett och får betala via faktura.

Du kan själv skanna handlingar i vår läsesal, antingen till USB-minne eller som pappersutskrifter.

Om du vill skriva ut uppgifter från våra läsesalsdatorer eller skanner finns en särskild skrivare i expeditionen.

För information om våra avgifter, se http://riksarkivet.se/avgifter

Fotografering

Det går bra att använda egen digitalkamera för att fotografera handlingar, så länge dessa inte är belagda med sekretess, särskilt tillstånd krävs eller materialet är extra ömtåligt.

Du får inte fotografera med blixt och inte ha med eget stativ, men vid några platser i tysta läsesalen finns det stativ som besökare får använda.

Ta gärna del av våra läsesalsregler inför ditt besök

Lunch/fika

Du kan äta och dricka medhavd mat/dryck i vår kafeteria som har ett tjugotal platser. Här finns även automater med varma och kalla drycker samt lättare förtäring. Du kan bara betala med kort, automaterna tar inte kontanter.

Bilden föreställer kafeterian vid Riksarkivet i Täby 

Ansvarig för sidan/kontakt 
Lisan Nissar Borg