Besök Riksarkivet i Visby

Varmt välkommen att besöka Riksarkivet i Visby och Arkivcentrum Gotland, vi delar publika lokaler tillsammans med Regionarkivet på Gotland. De arkiv som vi bevarar kan du alltid ta del av i våra läsesalar för originalhandlingar eller digitaliserade dokument. Du är också välkommen att ta del av vår omfattande publika verksamhet.

Illustrativ bild på suddiga barn

Studiebesök och visningar

Du, din förening, skolklass eller annan grupp är välkommen att kontakta oss för ett studiebesök och visning av våra arkiv.  Vi erbjuder i första hand visningar dagtid.

Vid våra allmänna visningar berättar vi om vår verksamhet och vad vi kan erbjuda. Vi tar oss in bakom kulisserna, besöker arkivmagasinen och tittar på spännande dokument ur våra samlingar. Beroende på gruppens sammansättning försöker vi anpassa visningen efter intresseområde.

Om du vill göra ett eget besök erbjuder vi inom ramen för vår programverksamhet varje termin 3–4 öppna visningar som vi kallar "Bakom kulisserna" . Till dessa öppna visningar behövs ingen förhandsbokning.

Visningar och studiebesök bokas på telefon 010-476 70 00 eller e-post landsarkivet.vila[at]riksarkivet.se.


Illustrativ bild på programfolder

Programverksamhet – föredrag, kurser, workshops och film

Varje termin erbjuder vi en omfattande programverksamhet med ca 20 arrangemang. Vi arrangerar föredrag med koppling till arkiv och historia med målet att inspirera och väcka intresse för arkivens innehåll. Vi varierar tidpunkten för föredragen, ibland arrangeras de på eftermiddagarna ibland på tisdagskvällar då vi också har kvällsöppet i läsesalarna.

För dig som vill lära dig mera om hur man forskar i arkiv och vill komma igång med exempelvis släktforskning ger vi återkommande kortkurser. Kurerna är kostnadsfria och kräver ingen förhandsanmälan.

  • Vem är du? - Introduktion till släktforskning
  • När farfar var ung. Släktforska på 1900-talet
  • Arkiv på nätet. Introduktion till databaser och digitaliserade arkiv
  • Inte bara kyrkoböcker - Andra källor till släktforskningen
  • Handskriftläsning
  • Hus med historia

Under terminerna arrangerar vi också filmvisning, visningar av arkivmagasinen mm.

Aktiviteterna presenteras i vår arrangemangskalender här på vår webbsida.

Vill du att vi skickar det tryckta programmet till dig kontaktar du oss på telefon 010-476 70 00, e-post landsarkivet.vila[at]riksarkivet.se eller Riksarkivet i Visby, Broväg 27, 621 41 VISBY.

Du är varmt välkommen att hjälpa oss utveckla programverksamheten. Hör av dig med synpunkter, önskemål och idéer.

Samtliga arrangemang är gratis och du behöver inte förboka. Välkommen!

Illustrativ bild på tre elever

Skolor

Vi välkomnar skolklasser att göra ett besök på Riksarkivet i Visby. Beroende på barnens ålder och aktuella ämnen försöker vi tillsammans med läraren anpassa upplägg och aktiviteter.  Förutom studiebesök med en rundtur i magasinen och visning av spännande arkivhandlingar har Landsarkivet också tagit fram olika temamappar som eleverna kan arbeta med på plats. Vi har också sammanställt en idékatalog för de elever som vill arbeta mer fördjupat kring ett ämne.

Besök från skolor är kostnadsfria.

Bokning av skolklasser på telefon 010-476 70 00 eller e-post landsarkivet.vila@riksarkivet.se

Läs om pedagogiskt material här


Logotyp för Arkivens dag 
Arkivens dag och andra dagar

Sedan mer än 20  år tillbaka firar vi i Sverige och Norden Arkivens dag den andra lördagen i november. På Arkivens dag har vi alltid öppet hus tillsammans med Regionarkivet och bjuder på föredrag, visningar bakom kulisserna, bokbord, prova på att släktforska, barnverksamhet och servering. Missa inte årets roligaste dag på arkivet. Årets program finns i vår arrangemangskalender, du kan också läsa mer om Arkivens dag på www.arkivensdag.nu.

Andra dagar som vi medverkar i är Släktforskningens dag, Gutamålets dag och Bokmässan på Almedalsbiblioteket.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Maria Larsson Östergren