Äldre bokomslag 

Bildtext: Del av bokomslag till antologin "Sverige 1523" som är Riksarkivets årsbok 2023.

Arkivpodden presenterar en serie i två delar med innehåll ur den nya antologin "Sverige 1523" som är Riksarkivets årsbok 2023.

I det första avsnittet samtalar Olle Ferm, historiker från Stockholms universitet, med Claes Gejrot, Riksarkivet, om hur det politiska Sverige såg ut 1523. Det är Olle Ferms bidrag till boken "Sverige 1523" som står i centrum. Han ger en fördjupad bild av händelserna i samband med kungavalet.

Det andra poddavsnittet är ett samtal med kulturgeografen och medeltidsforskaren Annika Björklund om hennes artikel i antologin, "Kvinnor i 1523 års Sverige". (Detta avsnitt kommer att publiceras i juli).

Avsnitt 2 – 17 juli 2023

Självständiga kvinnor 1523?

Hustru Karin i Arboga försörjde sig som hushållerska och verkar sedan ha avancerat till borgerskapet. Karin är bara en av de kvinnor som kulturgeografen och medeltidsforskaren Annika Björklund berättar om i samtal med Claes Gejrot på Riksarkivet. För många kvinnor var livet på olika sätt hårt, men det finns exempel på yrken och karriärvägar som förvånar. Och vilka var de högättade damer som satt i fångenskap i Danmark 1523?

Produktion: Stefansson kommunikation AB

Musik: Specialskriven av Aron Stefansson.

Lyssna på avsnittet (öppnas i soundcloud)

Transkribering av avsnitt 2: Självständiga kvinnor 1523? (pdf)

Äldre teckning 

Foto: Interiör från bagarstuga med kvinnor som bakar bröd ur Olaus Magnus, Historia de gentibus septentrionalibus (1555), bok 13, kap. 13.

Avsnitt 1 – 6 juni 2023

Kungavalet 1523

Ville riksföreståndaren Gustav Eriksson verkligen bli vald till kung i Strängnäs den 6 juni 1523? Olle Ferm, historiker från Stockholms universitet, samtalar med Claes Gejrot, Riksarkivet, om hur det politiska Sverige såg ut 1523. Vad var egentligen planerat att behandlas vid mötet i Strängnäs i början av juni och hur genomfördes kungavalet?

Produktion: Stefansson kommunikation AB

Musik: Specialskriven av Aron Stefansson

Lyssna på avsnittet (öppnas i soundcloud)

Transkribering av avsnitt 1: Kungavalet 1523 (pdf)

Äldre kungasigill 

Foto: Bilden visar Gustavs första kungasigill. Årtalet 1523 syns uppe till vänster. Foto: Emre Olgun.