100 år sedan rusdrycksomröstningen – svenska folkomröstningar under ett sekel

Jenny Jansson universitetslektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, föreläser om rusdrycksomröstningen som ägde rum för 100 år sedan.

I höst är det 100 år sedan folkomröstningen om rusdrycksförbud ägde rum – den första folkomröstningen i Sverige. Året före hade riksdagen beslutat att införa rådgivande folkomröstningar för att öka demokratin. Den aktuella rusdrycksfrågan drev på detta. Nykterhetsrörelsen var stark och många riksdagsmän var organiserade nykterister. Kvinnor hade precis fått rösträtt och många hoppades att det skulle leda till ett klart ja i förbudsfrågan. Men resultatet blev mycket jämnt, dock med en övervikt för ett nej till rusdrycksförbud. Föredraget tar sin utgångspunkt i förbudsomröstningen 1922, men behandlar även andra svenska folkomröstningar.

Jenny Jansson är universitetslektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Föreläsningen sker i föreläsningssalen på plan 3 i Arkivcentrum Uppsala. Adress: von Kraemers allé 19. Ingen föranmälan behövs. Fri entré.

Föreläsningsserien på Arkivcentrum Uppsala är ett samarbete mellan Riksarkivet i Uppsala, Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Medicinhistoriska museet och Institutet för språk och folkminnen.

Tid och plats
Tis 20 sep 2022

Kl: 17:30

Uppsala


Arrangör: Riksarkivet Uppsala
Se alla arrangemang