Oäkta – Om släktforskning och kulturarvsförmedling i en digital värld

Per Strömberg föreläser om släktforskning och kulturarvsförmedling i en digital värld.

Det är inte bara släktforskningen som har förändrats under de senaste decennierna, utan också förmedlingen av de berättelser som frambringas ur arkiven. Artificiell intelligens, algoritmer, DNA-teknik och sociala medier är idag en del av vår samtid. Dessa verktyg erbjuder fantastiska möjligheter, men innebär också utmaningar.

I projektet OÄKTA tangerar kulturforskaren Per Strömberg både nutida släktforskning och digital kulturarvsförmedling i strävan efter att levandegöra en allmängiltig släkthistoria om okända fäder och oäkta barn, om svek, våld, och bråd död, men allra mest om en ensamstående kvinnas obemärkta kamp för tillvaron i 1800-talets Fattignorrland. Strömberg beskriver arbetet bakom skapandet av en instagramberättelse, baserad på arkivsamlingar, DNA-forskning och en hel del kreativitet, som har premiär 2025. I föredraget delar han med sig de erfarenheter som han har inhämtat i detta nya landskap.


Fotograf: Per Strömberg

Fotograf: Per Strömberg

        

Per Strömberg är Fil. dr i konstvetenskap vid Uppsala universitet men arbetar numera vid Universitetet i Sørøst-Norge, där han bland annat bedriver undervisning och forskning inom kulturarvsförmedling, arkitektur och turism.

Porträtt av en man
Per Strömberg.

Tid och plats
Tis 27 feb 2024

Kl: 17:30

Härnösand
Rosenbäcksallén


Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Riksarkivet Härnösand
Se alla arrangemang