Den svenska Snuslyckan – ortnamn och folktro skvallrar om vår relation till tobak

Institutet för språk och folkminnen bjuder in till föreläsning. Josefin Devine berättar mer om vad arkivmaterial kan avslöja när det gäller svenskarnas historiska tobaksvanor.

Hundratals ortnamn landet runt berättar om både odling och användning av tobak: var ligger till exempel Snusdöden, och vad syftar uttrycket Hagby snustrut egentligen på? Tobak av olika slag har ansetts vara bra mot många olika åkommor. Har du svårt att sova? Då rekommenderas en pipa tobak blandad med färsk, finklippt fårull.

I föredraget presenteras vad Institutet för språk och folkminnens (Isof) arkivmaterial kan avslöja när det gäller svenskarnas historiska tobaksvanor. Föreläsningen hålls av Josefin Devine som är namnforskare på Isof.

Föreläsningen sker i föreläsningssalen på plan 3 i Arkivcentrum Uppsala. Adress: von Kraemers allé 19. Ingen föranmälan behövs. Fri entré.

Föreläsningsserien på Arkivcentrum Uppsala är ett samarbete mellan Riksarkivet i Uppsala, Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Medicinhistoriska museet och Institutet för språk och folkminnen.

 

Tid och plats
Tis 19 sep 2023

Kl: 17:30 - 18:30

Uppsala
Föreläsningssalen, plan 3


Arrangör: Riksarkivet Uppsala
Se alla arrangemang