Vårens första digitala lunchföredrag 

2024-02-09

Fredagen den 23 februari går vårens första lunchföredrag av stapeln! Kettil Mannerheim, från Stockholms stadsarkiv, guidar oss rakt in i 1700-talets väckelserörelse.

I vårens första lunchföredrag möter vi en av alla de människor som fängslades för sin tro och vägran att delta i de kyrkliga ceremonierna: prästdottern Margareta Utterbom. År efter år bearbetade prästerskapet Utterbom i syfte att få henne att återvända till statsreligionen. I de alltmer frustrerade prästernas rapporter får vi inte bara ta del av intressanta teologiska dispyter, fram träder även en människa som vägrar kompromissa med sin ideologiska övertygelse. Men Utterbom stod inte ensam: Bakom henne fanns vännerna i Mommas hus, en grupp radikala pietister som tillsammans bildade en av Sveriges tidigaste frikyrkoförsamlingar.

Arrangemanget är kostnadsfritt och genomförs digitalt via Zoom. Föranmälan krävs.

Läs mer och anmäl dig här, senast 21 februari.

 

Övriga datum för vårens lunchföredrag är den 22 mars, den 26 april, och den 24 maj så skriv in det i kalendern! Innehållet i dessa lunchföredrag meddelas senare.

Det invärtes ljuset 

Bild: Den Heliga Ursulas tillbedjan. Olja på duk av Giovanni Battista Piazetta, 1700-tal. Målningen förvaras på Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte i Oldenburg.

Visa hela nyhetsarkivet