Riksarkivet och Kungliga biblioteket firade Sveriges senaste världsminne 

2023-12-05

I våras stod det klart att den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 fått en plats på Unescos lista över världsminnen. Ansvaret för det nya världsminnet delas mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket (KB). Den 1 december uppmärksammas tryckfrihetsförordningens nya status vid en ceremoni på KB där bland andra utbildningsministern Mats Persson och Helena Sångeland, Sveriges ambassadör i Unesco, medverkade.

I december 1766 undertecknades tryckfrihetsförordningen och Sverige hade därmed fått en världsunik lagstiftning på plats. Så unik att den i år utsågs till världsminne. Genom källor som finns på Riksarkivet kan vi följa processen med att formulera en tryckfrihetsförordning, och genom trycksaker bevarade på KB kan vi studera lagens följder.

Utbildningsministern Mats Persson inledde med att tala om tryckfrihets centrala roll i demokratiska samhällen. Men det handlar inte bara rätten att få ge ut vad man vill utan minst lika viktig är möjligheten att kunna granska makthavare, att myndigheter och arkiv är öppna. I sitt tal sa han bland annat att:

– Offentlighetsprincipen är viktig för akademin och för att media ska kunna granska och utforska statens förehavanden. De som har makten kan inte göra vadsomhelst. Där finns några som granskar dem och ständigt är en nagel i ögat. Det är en väldig styrka för den liberala demokratin.

Unescoambassadören Helena Sångeland kunde sedan dela ut världsminnescertifikatet till riksbibliotekarien Karin Grönvall och riksarkivarien Karin Åström Iko.

Författaren Carina Burman berättade om historiska tryckfrihetsmål i Sverige och genom yttrandefrihetsexperten Nils Funcke fick vi en inblick ny lagstiftning som på olika vis kan utmana tryckfriheten. Riksarkivets Åsa Karlsson och KB:s Mats Rohdin berättade mer om världsminnets innehåll och tillkomst.

Efter programmet bjöds de cirka 70 gästerna att stifta ännu närmare bekantskap på tryckfrihetsförordningen. Där premiärvisade Riksarkivet en söktjänst där AI-teknik ger en ingång till de två viktigaste volymerna i Riksarkivets del av världsminnet. Tjänsten ligger på Transkribus webbplats:
https://beta.transkribus.eu/sites/tryckfrihet

Läs mer om 1766 års tryckfrihetsförordning på vår webbplats:
https://riksarkivet.se/tryckfrihetsforordningen
 

Karin Åström Iko, Helena Sångeland och Karin Grönvall. Fotograf: Emre Olgun
Karin Åström Iko, Helena Sångeland och Karin Grönvall.    Fotograf: Emre Olgun.

Mats Persson, utbildningsminister. Fotograf: Emre Olgun
Mats Persson, utbildningsminister.    Fotograf: Emre Olgun.

Olof Karsvall förevisar den nya söktjänsten till delar av det nya världsminnet. Fotograf: Emre Olgun
Olof Karsvall förevisar den nya söktjänsten till delar av det nya världsminnet.    Fotograf: Emre Olgun.

Visa hela nyhetsarkivet