Luciatåget gick genom Stockholm på kvällen den 13 december. Omkring 250 personer medverkade i tåget, som utöver lussebrud bestod av tärnor, stjärngossar, tomtar, fackelbärare och härolder. Vid Kungsträdgården, varifrån luciatåget utgick, underhöll Katarina folkskolas stora gossorkester.

Gudrun färdades på en pyntad tron dragen av hästar och flankerad av tomtenissar, i procession genom Stockholm. Tillfället förevigades av pressfotografen Axel Malmström (1872-1945) och kan ses på bilden här.
Gudrun Jern var emellertid inte Sveriges första lucia. Det var inte heller dramateneleven Solveig Hedengran, som 1928 valts av en jury genom Stockholms Dagblads luciatävlan.

Sveriges första lucia var istället Zelia Söderberg. År 1927 korades hon till lucia av affärsidkarnas förening i Stockholm. Tillsammans med sitt tåg, red hon från Lantmäteribacken i Kungsträdgården och genom Stockholms gator. Staden vibrerade av karnevalsstämning och de många åskådarna skapade kaos i trafiken. Broarna över Kungsgatan liksom fönster, byggnadsställningar och plank var fyllda av personer som ville ta del av den unika händelsen.
Luciatåget 1927 anses vara starten för det moderna luciafirandet, där en rad av blonda flickor genom åren korats till Sveriges officiella lucia. År 2012 korades den sista Sverigelucian Amanda Carlshamre av skådespelaren och sångaren Jan Malmsjö.

Bildkälla: Åhlén & Åkerlunds bildarkiv, vol. K:2

 

Lisa Qviberg

Visa alla månadens dokument