I Dannemora gruvors arkiv finns en förstoring av ett fotografi föreställande gruvabetaren Anders Bennbom och hans hustru Katarina Sofia Öman. Båda är de exempel på hur arbetet i gruvan kunde gå i arv. Anders föddes 1828 som tredje barnet av fem till gruvdrängen Erik Bennbom och hans hustru Greta Lena Bromark. De bodde på Bennbo ägor i Dannemora församling. Katarina Sofia föddes 1830 som första barnet till gruvarbetaren Per Öman och hans hustru Katarina Wret. De bodde i Söderskogen i Films församling och skulle få ytterligare fyra barn.
Anders och Sofia gifter sig 1862 i Films kyrka och hon flyttar in i Anders föräldrahem som de senare övertar. De får sammanlagt sex barn, varav det tredje barnet, en son, dör som spädbarn, vilket inte var ovanligt. Det som däremot är ovanligt, är att de tre yngsta barnen inte döps. Anledningen är att Anders och Sofia blivit baptister.
Åren går, barnen flyttar ut ett efter ett och efter att Anders avlidit 1913 flyttar Katarina till yngsta dottern med make i Gävle, där hon dör 1919.
Fotoförstoringen i sin vackra ram hängde på väggen i Dannemora gruvas arkivlokal fram till 2008 då handlingarna kom till Landsarkivet i Uppsala. Man ställer sig frågan hur fotot hamnade i Dannemora gruvarkiv. På den lilla skylten på ramen benämns hon Sofia, vilket troligen var tilltalsnamnet. I kyrkböckerna benämns hon hela tiden Katarina vilket förmodligen beror på att prästen gått på första namnet. Man måste säga att det är en väldigt uttrycksfull bild av ett strävsamt gruvarbetarpar.
I arkiven är det inte alltför vanligt att man hittar porträtt av gruvarbetare, men kul är det när det sker!
Månadens dokument Landsarkivet i Uppsala mars 2015
Dannemora gruvors arkiv, tavla 7
Visa alla månadens dokument