Generalstaben samlade under det tidiga 1900-talet in mycket detaljerad statistik över snöförhållandena, vilken insänts från de olika regementena i Norrland. Till de insamlade uppgifterna hörde snödjupet i skog och på öppet fält, snötäckets fasthet och glidbarhet, istäcket, vägarnas farbarhet samt tid för att tillryggalägga en sträcka av 100 meter för en infanterist respektive en ryttare. Det visar sig att för Luleås del blev i början av 1900-talet vattendragen farbara i mitten av maj, år 1899 så sent som den 6-10 juni. År 1907 noterades i Gällivare att isarna försvann den 8 juni och att släde användes t.o.m. den 21 maj. I Pajala 1906 fanns ganska rikligt med snö från andra hälften av oktober till mitten av maj. ”Skare som bar en fullvuxen karl utan skidor och snöskor från den 17 April till den 28 April” meddelar dokumentet härunder (Generalstaben, Kommunikationsavd., serie E I f).

 

 

På hösten år 1907 inryckte Norrbottens regemente (I 19) i Boden. Före denna tidpunkt fungerade Notviken, nära Luleå stad, som övningsplats. Till regementet hörde skidlöparkompanier, senare en skidlöparbataljon, naturligtvis mycket praktiskt när många vägar och farleder var oframkomliga vintertid.

 

En skidlöpartrupp ur Norrbottens regemente i bivack år 1895. Gruppfotosamlingen.

 

Särskilda fälttjänstövningar anordnades, exempelvis i februari 1938 då det konstaterades att Fi framryckte västerifrån (ovanligt nog) över Boden, medan de egna trupperna marscherade över Ängesbyn. Under övningen serverades de skidlöpande soldaterna närande föda såsom pytt i panna, kalops och ärter med fläsk till såväl frukost som middag, nedsköljt med kaffe, choklad och buljong. Bataljonens 1. kompani fick i huvudsak ett gott betyg av domarna, med undantag av att en av plutonerna ”framryckte frontalt och alltför optimistiskt”. Hos 3. kompaniet noterades emellertid ”synnerligen ofältmässigt” uppträdande, särskilt hos vpl 244 Nilsson, som urskiljningslöst tömde sitt magasin rakt upp i skyn.

 

En skiss över övningsområdet år 1938, vid Avan väster om Luleälven. Norrbottens regemente 1908-1975, Skidlöparbataljonen, Handlingar rörande vinterfälttjänstövningar, F 1:1.

 

Hur lokalbefolkningen i gemen reagerade på dessa aktiviteter vet vi inte, men, som vi ser av brevet nedan, fann sig en dignitär i Luleå föranlåten att tillskriva ”Herr Schef” under övningen 1938. 

Peter Nordström


”En pamp i socknen” uttrycker oro över effekterna av fältövningen, brev daterat 24/2 1938. Norrbottens regemente 1908-1975, Skidlöparbataljonen, Handlingar rörande vinterfälttjänstövningar, F 1:1.

Visa alla månadens dokument