Redan på 1600-talet börjar man att odla tobak i Sverige på försöksodlingar. 1724 påbjuder kung Fredrik I tobaksodling i hela landet. I första hand ska städerna odla tobak eftersom där finns gott om gödsel och arbetskraft.

Tobakshanteringen är lönsam. I takt med att odlingen ökar över hela landet, ökar också antalet tobakstillverkare. 1749 beslutas att varje tillverkare ska använda en viss mängd svenska blad i tillverkningen.

1750 är hälften av all tobak som används i tobakstillverkningen svenskodlad. 1760 fanns det tobaksodlingar i 72 svenska och 12 finska städer. Det mesta av den svenska tobaksskörden gick till snus.

Tobak (Nicotiana Tabacum) hör liksom potatis, tomater och paprika till familjen Solanaceae och ingår i släktet Nicotiana som har över 60 olika arter. Carl von Linné gav släktet dess namn efter Jean Nicot som introducerade tobak i Europa omkring 1560.

ritning över tobaksplantage 

Månadens dokument, Landsarkivet i Uppsala, januari 2014

Afritning utaf Uppsala Stads tillämnade Tobaksplantagie uti Kappland afdelt och författad i October Månad År 1748 af Olof Gerdes, Uppsala rådhusrätt och magistrat

 

Carl von Linné och tobaken

Linné blandar andra örter med tobaken för att kompensera för negativa egenskaper. Trots att tobakens uppenbarligen redan var känd som ohälsosam, användes den samtidigt med entusiasm inom medicinen. Linné, som själv rökte, rekommenderade tobak som skydd mot infektion och som lindring vid svår kolik. I sin dietetik skriver Linné att ”De, som ha tandwärk och äro pussige, kunna röka tobak, ty derigenom rensas blodet och de elacka wätskorna utdragas.”

Tobak var också enligt Linné bra att använda i behandling mot sjukdomar orsakade av insekter. Även aska från tobak kunde användas inom medicinen enligt Linné som behandling efter parasiter.

Officiellt menade Linné att tobaksrökning skulle betraktas som medicin och inte som en regelbundet brukad stimulans – råd som han inte följde i praktiken.

Linné till Abraham Bäck, hans bäste vän:
”Tobak har jag rökat mycket och kanske för mycket. Jag war fordom föranlåten att bruka tobak, för min tandwärk, som jag haft ifrån moderlifwet”.
porträtt av Carl von Linné

Carl von Linné, målning av Alexander Roslin 1775. Statens porträttsamling Gripsholm

Visa alla månadens dokument