Familjen

Johan Arons far hette Lars Vilhelm Hjerpe och var född 1846. Han var "martinarbetare", vilket betyder att han sysslade med stålframställning vid en så kallad martinugn. Han anställdes vid Domnarvets järnverk den 1 januari 1880 och kom från Skarped i Värmland. Lars Vilhelm tjänade 61,10 i månaden vilket var en rätt medelmåttig lön. De som tjänade bäst i finvalsverket tjänade omkring 100 kronor i månaden.
 
Modern hette Anna-Lisa och var född 1850. Johan Aron var nummer tre i syskonskaran. Storebror Vilhälm var född 1877 och storasyster Anna var född 1880. De yngre syskonen hette Anders Fritiof, Vilhälmina och Christina och de var tre, sex respektive elva år yngre än Johan Aron. Här nedan ser du hela familjen antecknad i Domnarvets mantalslängd.

bild av mantalsliggare
Mantalslängd 1901. I den här mantalsliggaren har Johans och Anders andranamn förväxlats.

Källa: Ur Domnarvets järnverks arkiv volym 52332, Mantalslängder 1892–1914 (Arkivcentrum i Dalarna)

Bostaden

Johan Aron bodde med sin familj i arbetarkasernen Balder, i lägenhet nr 5. Kasernen låg på järnverkets område Hushagen.
 
Familjen fick flytta in i där när bolaget byggde flera nya arbetarkaserner på 1890-talet. Familjen Hjerpes bostad bestod av ett rum och ett så kallat bostadskök.
 
Dokumentet till vänster är en bostadslista. Bostadslistan har form av en skiss över kasernen. Här skrev man in vilka familjer som bodde i de elva lägenheterna i samma hus – alltså grannarna till Johan Arons familj. Man ser också vilka yrken de olika familjeförsörjarna hade, alla arbetade de på järnverket.
 
1901 bodde 66 personer i Balder, varav 42 var barn. Hushagen var ett ungt samhälle med många barn och få äldre människor.

bild av bostadslista
Källa: Bostadslista 1895–1900. Ur Domnarvets järnverks arkiv volym 52337, Bostadslista 1895–1900 (Arkivcentrum i Dalarna)

Arbetet

När Johan Aron började arbeta hade han ännu inte avslutat sin skolgång. Han började arbetet den 10 mars 1896 och terminen slutade först den 5 juni. Till sommaren skulle han fylla 13 år.
 
1901 fanns 361 minderåriga arbetare registrerade. Det betyder att ungefär var fjärde arbetare av Domnarvets järnverks ca 1500 arbetare var minderåriga, dvs. under 18 år.
 
Enligt en avlöningsbok för 1897 arbetade Johan Aron då som extra arbetare och hans lön för november månad uppgick till 18 kronor och 76 öre.

Skolan

I kvarteret bredvid Johan Arons hem låg Hushagens skola som Domnarvets järnverk låtit bygga med bidrag från Stora Tuna skolkassa. Det var en sexårig folkskola, indelad i små-, mellan- och storskola. Själva skolan var avgiftsfri men skolböckerna fick man betala för. Barnen i Hushagen gick hem och åt på frukostrasten, de flesta bodde ju alldeles bredvid.
 
foto av Hushagens skola 
Hushagens skola 1911. Vykort från Dalarnas museum

Politiken

Dalarnas folkrörelsearkiv finns Borlänge socialdemokratiska ungdomsklubbs arkiv. Här kan man se att Johan Aron, som här kallas bara Aron, var med bland de första medlemmarna när klubben bildades i november 1904.
 
Han hade tidigare varit med ungdomsföreningen Hoppet Framtid som tillhörde nykterhetsföreningen NTO. I protokollet från den 11 dec 1904 § 11 står att Aron valdes in i frågekommittén som svarade för programverksamheten.
 
Vill du läsa mer om dokument som speglar folkrörelserna? Gå vidare till sajten Folk i rörelse! Där kan du läsa handlingar om politiska rörelser, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och väckelserörelsen.

Till Amerika

I Bergslagets Bostadsavdelnings arkiv, som också finns på Arkivcentrum i Dalarna, kan man läsa i mantalsskrivningsuppgifterna för 1908 att Johan Aron har flyttat till Amerika. Ingen orsak anges.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg